Bekas pelajar kejuruteraan terlepas hukuman gantung

PUTRAJAYA: Seorang bekas pelajar kejuruteraan awam hari ini terlepas hukuman gantung setelah Mahkamah Rayuan mengetepikan sabitan terhadap dua pertuduhan mengedar dadah jenis ganja.

Panel tiga hakim yang diketuai Hakim Datuk Hanipah Farikullah sebulat suara melepas dan membebaskan Umar Haqim Nurlizan, 31, selepas membenarkan rayuannya.

Hakim Hanipah, yang bersidang bersama-sama Hakim Datuk Hadhariah Syed Ismail and Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim, berkata terdapat merit dalam rayuan Umar Haqim.

Beliau berkata terdapat dua versi berhubung penemuan dadah itu dan berdasarkan prinsip undang-undang, mahkamah hendaklah menerima versi yang memihak perayu (Umar Haqim).

“Sehubungan itu, perayu telah berjaya menimbulkan keraguan yang munasabah,“ katanya.

Hanipah berkata Hakim Mahkamah Tinggi menyatakan dalam alasan penghakimannya adalah tidak munasabah alasan pegawai polis yang membuat serbuan (raiding officer) menyatakan beliau terlepas pandang untuk mencatitkan pisau di dalam laporan polis, namun begitu, Hakim Mahkamah Tinggi telah juga menerima keterangan saksi itu secara keseluruhan.

Pegawai polis tersebut ketika memberi keterangan menyatakan dia nampak perayu sedang duduk di atas kerusi menghadap meja sedang memotong ketulan dadah jenis ganja dengan menggunakan pisau.

Pada 18 Disember 2019, Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhi hukuman gantung sampai mati terhadap Umar Haqim selepas mendapati dia bersalah terhadap dua pertuduhan mengedar 216 gram dan 2,005 gram ganja.

Mengikut kertas pertuduhan, Umar Haqim dituduh mengedar dadah berkenaan di sebuah rumah di Bandar Baru Bangi, Selangor pada 11.45 malam, 11 September 2017.

Beliau diwakili peguam Datuk Wan Azmir Wan Majid dan Datuk Abu Bakar Isa Rahmat, manakala pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya How May Ling. – Bernama