Bekas presiden China Jiang Zemin meninggal dunia pada usia 96 tahun

BEIJING: Bekas presiden China Jiang Zemin (gambar) meninggal dunia pada Rabu di Shanghai akibat leukemia dan kegagalan pelbagai organ pada 12.13 tengah hari waktu tempatan, ketika berusia 96 tahun.

Pengumuman itu dibuat pada Rabu oleh Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (CPC), Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Kebangsaan Republik Rakyat China (PRC), Majlis Negeri PRC, Jawatankuasa Kebangsaan Rakyat China, Persidangan Perundingan Politik, dan Suruhanjaya Tentera Pusat CPC dan PRC, lapor Xinhua.

Perkara itu diumumkan dalam surat yang ditujukan kepada seluruh Parti, tentera dan rakyatnya daripada pelbagai kumpulan etnik.

Surat itu menzahirkan kesedihan yang mendalam kepada seluruh rakyat China bahawa komrad Jiang Zemin meninggal dunia akibat leukemia dan kegagalan pelbagai organ selepas menjalani semua rawatan perubatan.

Surat itu mencerminkan bahawa Komrad Jiang Zemin adalah seorang pemimpin yang cemerlang dan martabatnya diakui oleh seluruh Parti, tentera dan rakyat daripada pelbagai kumpulan etnik.-Bernama