Deepavali: Pengecualian bayaran tol dibincang dengan pengendali lebuh raya – Ahmad Maslan

KUALA LUMPUR: Cadangan pengecualian bayaran tol sempena Deepavali yang bakal disambut hujung minggu ini sedang dalam perbincangan, Dewan Rakyat diberitahu.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan (gambar) berkata antara perkara yang diteliti adalah aspek perkongsian kos dengan syarikat pengendali lebuh raya.

“Kita tahu tentang cadangan pengecualian bayaran tol yang banyak kali disentuh ahli yang berhormat termasuk oleh Ahli Parlimen Bagan (Lim Guan Eng).

“Untuk makluman, tol percuma dalam perbincangan. Insya-Allah ada berita baik, tunggulah dalam masa dua tiga hari lagi, kerajaan akan umumkan,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2024 peringkat Jawatankuasa bagi Kementerian Kewangan di sini hari ini.

Terdahulu, RSN Rayer (PH-Jelutong) pada sesi pertanyaan lisan meminta Timbalan Menteri Kerja Raya (KKR) Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad menyatakan sama ada kerajaan bercadang untuk memberikan sebarang pelepasan tol sempena Deepavali.

Bagaimanapun Abdul Rahman berkata sebarang pengumuman mengenai perkara itu akan dibuat selepas mendapat kelulusan daripada Kementerian Kewangan.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung esok. –Bernama