Pertumbuhan pesat pusat data mampu jadikan Malaysia ‘Harimau Digital Asia’

CYBERJAYA: Malaysia berupaya menjadi “Harimau Digital Asia” berikutan pelaburan besar dan kerjasama dengan organisasi yang dihormati yang akan menjadikan negara sebagai hab data besar seterusnya, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching (gambar).

Malaysia katanya, pantas untuk menjadi hab pusat data serantau dan destinasi pelaburan yang menarik hasil daripada peningkatan dalam perbelanjaan infrastruktur digital, termasuk untuk stesen pendaratan kabel, kabel dasar laut yang lebih banyak, 5G dan sambungan gentian optik yang lebih baik.

Memetik laporan perunding Knight Frank, Teo berkata Malaysia merupakan destinasi pelaburan utama untuk pelaburan pusat data di Asia Tenggara tahun lepas dengan penggunaan 113 megawatt (MW), kira-kira empat kali ganda berbanding Indonesia dan Thailand.

“Dengan melihat ke hadapan, kami mempunyai sebab untuk optimis,” katanya sambil menambah bahawa pasaran pusat data Malaysia diunjurkan mencecah lebih US$2 bilion atau RM9.57 bilion menjelang 2027, yang menjadi bukti pertumbuhan pesat dan potensinya untuk mengatasi kadar pertumbuhan 47 peratus bagi seluruh Asia Tenggara.

Bercakap pada majlis pecah tanah Pusat Data Infinaxis di sini hari ini, Teo berkata setiap RM1 bilion untuk pelaburan pusat data, ia berpotensi mencipta peningkatan sebanyak RM400 juta hingga RM500 juta dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Industri ini juga dijangka mewujudkan kira-kira 2,000 pekerjaan langsung menjelang 2027 serta pekerjaan tidak langsung dalam ekonomi tempatan, dan memberi kesan limpahan ekonomi,“ katanya.

Ini katanya, akan memberi manfaat kepada industri ekosistem pusat data seperti ketersambungan, tenaga, sumber boleh diperbaharui, kontrak pembuatan dan bakat, serta menarik lebih banyak kabel dasar laut ke Malaysia.

Sebagai contoh, beliau berkata Wiwynn, dari Taiwan, telah membina sebuah kilang di Senai, Johor, untuk membekalkan peralatan pusat data dan mewujudkan 1,650 pekerjaan.

“Ekonomi digital bukan sekadar industri semata-mata tetapi menjadi sebahagian daripada landskap ekonomi negara,” katanya sambil menambah industri itu diunjurkan mencapai 24.4 peratus KDNK Malaysia tahun ini yang berlatarbelakangkan unjuran pertumbuhan ekonomi pada 4.2 peratus.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Infinaxis, Zahri Mirza berkata pusat data di Cyberjaya yang dilengkapi dengan 10 dewan data, menawarkan kepadatan kuasa sehingga 80 kilowatt bagi setiap rak dan menyalurkan beban teknologi maklumat 12 MW, dijangka siap menjelang suku kedua 2025.

“Fasiliti ini sesuai untuk skala hiper, perkhidmatan kecerdasan buatan, penyedia awan dan perusahaan yang lebih besar,“ katanya. -Bernama