PM baharu Thailand Srettha mulakan tugas setelah dapat perkenan diRaja

BANGKOK: Srettha Thavisin secara rasminya menjadi Perdana Menteri baharu Thailand selepas mendapat perkenan diRaja.

Srettha yang berusia 61 tahun menerima titah bertulis dari Raja Maha Vajiralongkorn dalam satu majlis di ibu pejabat Pheu Thai petang ini – sehari selepas beliau mendapat sokongan dari 482 Ahli Parlimen dalam satu persidangan bersama 747 Anggota Parlimen.

Beliau memberikan penghormatan kepada potret Raja sebagai tanda simbolik penerimaan Titah Diraja untuk menjadi perdana menteri.

“Saya, Srettha Thavisin, ingin berkhidmat sebagai perdana menteri yang berdedikasi dan bekerja keras, mendengar suara rakyat, dan memajukan Thailand bagi mencipta masa depan yang lebih baik untuk anak-anak kita. Terima kasih,“ katanya selepas menerima perkenan diraja.

Srettha dijangka mengumumkan anggota Kabinetnya dan mendapatkan perkenan diraja dalam tempoh beberapa hari akan datang.

Beliau berjanji untuk mempromosikan masyarakat inklusif, melaksanakan dasar-dasar untuk mengatasi cabaran negara, dan membantu Thailand bergerak ke hadapan.

Beliau berkata Thailand berada di persimpangan penting, menghadapi pelbagai krisis dan masalah, termasuk ekonomi dan ketidaksamaan pendapatan, cabaran dasar luar, rasuah, salah laku, dan ketidakadilan.

“Saya akan memberi keutamaan kepada kepentingan negara dan rakyat. Saya percaya kita boleh membina masa depan yang lebih baik untuk negara kita dalam empat tahun yang akan datang,“ katanya.

Srettha adalah Perdana Menteri dari kalangan masyarakat awam pertama Thailand dalam tempoh lebih sembilan tahun.

Beliau memimpin kerajaan gabungan 11 parti termasuk dua pesaing berkaitan dengan tentera: Parti Palang Pracharath (PPRP) dan United Thai Nation (UTN).

Gabungan berkenaan mempunyai 314 kerusi dalam Dewan Rakyat yang mempunyai 500 anggota.

Parti Pheu Thai, yang menduduki tempat kedua dalam pilihan raya umum dengan 141 kerusi, telah bersatu dengan dua parti yang disokong tentera untuk membentuk kerajaan dan mengakhiri kebuntuan politik selepas pilihan raya umum.

Sementara itu, Perdana Menteri sementara, Prayuth Chan o-cha, mengucapkan tahniah kepada Srettha dan mendoakan kejayaan bagi beliau. –Bernama