Sarjan polis didakwa beri keterangan palsu di mahkamah

KUANTAN: Seorang anggota polis berpangkat Sarjan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan memberi keterangan palsu di mahkamah pada April lepas.

Mohd Fauzi Zahari, 40, didakwa melakukan perbuatan itu semasa menjadi saksi pendakwaan dalam kes perbicaraan rasuah dan peras ugut melibatkan tujuh anggota dan pegawai pasukan polis marin di Mahkamah Sesyen Dua di sini pada 26 April lepas.

Dia dituduh telah memberikan tiga keterangan yang tidak selaras dengan kenyataannya kepada seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di pejabat SPRM Pahang pada 1 Feb 2020.

Pertuduhan mengikut Seksyen 27(2) Akta SPRM 2009 (Akta 694) yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara maksimum 10 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa SPRM Kamariah Seman menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin selain pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

Bagaimanapun, peguam Datuk Amirul Ridzuan Hanif memohon jumlah itu dikurangkan atas alasan anak guamnya telah memberi komitmen baik sepanjang siasatan selain perlu menanggung ibu, isteri dan tiga anak masih bersekolah.

Hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd Zain membenarkan jaminan sebanyak RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah sehingga perbicaraan selesai.

Mahkamah menetapkan 14 Feb depan untuk sebutan semula kes.-Bernama