TDM diharap kekal fokus laksana tanggungjawab

KUALA LUMPUR: Tentera Darat Malaysia (TDM) diharap tetap utuh bersatu dan kekal fokus melaksanakan tanggungjawab dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat serta negara terpelihara, walaupun berlaku perubahan dalam pucuk pimpinan tertinggi ketumbukan itu.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan berkata rakyat dan negara amat mengharapkan sebuah angkatan yang benar-benar utuh dan siap siaga agar keharmonian yang dinikmati ketika ini terus kekal.

“Saya ingin merakamkan tahniah kepada Mohammad atas kenaikan pangkat dan pelantikan sebagai PTD (Panglima Tentera Darat) yang baru.

“Dengan pengalaman luas serta daya kepimpinan yang dimiliki, saya yakin beliau (Mohammad) boleh terajui ketumbukan ini ke tahap lebih tinggi,“ katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan selepas menyempurnakan majlis pemakaian pangkat dan serah terima tugas antara PTD Ke-28 Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain dan PTD Ke-29 Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman di Auditorium Wisma Pertahanan, di sini, hari ini.

Pada masa sama, beliau menzahirkan ucapan terima kasih dan penghargaan kepada Zamrose yang mula bercuti esok sebelum menamatkan perkhidmatan pada 21 Sept ini selepas hampir 43 tahun berkhidmat.

“Terima kasih diucapkan kepada Zamrose atas khidmat bakti yang besar kepada nusa dan bangsa.

“Beliau terkenal dengan sikap tegas dan utamakan tugas, telah membawa TDM ke aras tinggi sebagai sebuah angkatan.. yang dipercayai rakyat untuk memelihara kedaulatan negara,” katanya.

Katanya, TDM dapat menyiapkan kesiapsiagaannya dengan aset baharu dan membolehkan ketumbukan itu menjalankan peranan dengan lebih berkesan.

Dalam pada itu, Mohammad yang sebelum ini merupakan Timbalan PTD dengan pangkat leftenan jeneral telah dinaikkan pangkat kepada jeneral bagi menjawat tampuk pimpinan tertinggi TDM itu. – Bernama